Reinsdyrfilet med konjakk og tyttebærsaus og blomkål og eplepure´ - matogkunst365
17498
portfolio_page-template-default,single,single-portfolio_page,postid-17498,woocommerce-no-js,ajax_fade,page_not_loaded,boxed,,qode_grid_1200,columns-4,qode-child-theme-ver-1.0.0,qode-theme-ver-10.0,wpb-js-composer js-comp-ver-4.11.2.1,vc_responsive

reinsdyrfilet-med-konjakk-og-tyttebaersaus-og-blomkal-og-eplepure

About This Project

 

 

Det skal være god mat i jula og masse god julemat. Men etter hvert kan man faktisk få lyst på noe som ikke er totalt julete 😉 Da er viltkjøtt i alle varianter et godt alternativ. Mørt, magert og velsmakende. Jo da, det er fløte og smør i sausen, men den skal ikke drikkes. Og fløten kan være matfløte, til og med soyafløte går greit. Men det er ingen tvil, her er det kjøtt og saus som er hovedpersonene.

Du kan begynne med å skjære smør i terninger og sett i kjøleskapet. Kok opp konjakk og viltkraft/ferdigblandet viltfond i en kjele og reduser til 1/3 under omrøring. Finnmarkrein selger faktisk reinkraft på flaske også, du får den på Meny. Det er derfra jeg har fått fileten også.( neida jeg er ikke sponset, men det er der du får tak i dette)

NB, husk å ta ut kjøttet til temperering en times tid før det skal stekes. Jeg har hatt på grovmalt sort pepper og et par hakkede einebær. Salte gjør jeg når kjøttet er stekt.

 

 

 

Nå kan du koke poteter mens sausen reduseres. Både mandel, gourmet og morenepoteter er godt til dette.

Når sausen er ferdig redusert, har du i fløte, smaker til med salt, pepper og tyttebærsirup. Kok inn på middels til lav varme til det tykner. Pisk inn det kalde smøret litt etter litt underveis. Hold sausen varm mens du steker biffen.´

Blomkål og eplepure´er nydelig til alt av viltkjøtt og er enkelt å lage. Del blomkålen i små buketter og kok den mør. Fjern kjernehuset på eplet, skrell det og del i båter. Bruk et mykt rød-rosa eple med god sødme.  Jeg har brukt Katja, Discovery og Rød aroma er også bra.  Eplebåtene har du i sammen med blomkålen de siste 2-3 minuttene av koketiden. Hell av kokevannet og damp av overskudds vann. Bruk en stavmikser til å purere massen. Tilsett fløte og smør og kok inn. Smak til med litt salt.

 

 

Og reinfileten steker du som en vanlig biff, slik du vil ha den. Medium eller rosa, aldri gjennomstekt. Da tar du heller en kotelett ;-). Er du usikker på steking av biff, er det mye gode tips hvis du klikker her.

Når biffene er ferdig stekt og hviler i alufolie i ca 10 minutter, bruker du stekekraften i panna til å steke soppen. Da blir det veldig god smak på dem. Hvis soppen er stor, deler du de i to eller fire. De skal bli pent gyllenbrune.

Varm opp sausen rett før servering . Viktig! Den ferdige sausen kan skille seg om den varmes opp over 60 °C så vær forsiktig.

Så er det bare å legge opp godsakene på varme tallerkener og nyte viddas konge. Strø gjerne over noen friske bær til pynt. Jeg var i tre butikker i dag uten å finne tyttebær, og fryseren er tom. Så jeg brukte bjørnebær og det var også kjempegodt. De er jo også både syrlige og søte.

 

 

Dette er jo bare godt!!

300 gr reinsdyrfilet eller hjortefilet

smør til steking

så mye poteter du trenger

ca 200 gr aromasopp, kantarell, steinsopp, det du måtte ha.

sausen

50 gr kaldt smør

1 dl konjakk

4 dl viltkraft eller blandet fond

2 dl fløte

ca 1 ss tyttebærsirup

salt og pepper

1 liten håndfull friske tyttebær

Blomkålpure`

1/2 lite blomkålhode, delt opp

1 lite rød-rosa eple

1 ss smør

1/2 dl fløte

Category
Retter med bærsiruper