Lammekoteletter med ramsløksmør og ovnsbakt gourmetløk - matogkunst365
17475
portfolio_page-template-default,single,single-portfolio_page,postid-17475,theme-bridge,woocommerce-no-js,ajax_fade,page_not_loaded,boxed,,qode_grid_1200,columns-4,qode-child-theme-ver-1.0.0,qode-theme-ver-10.0,wpb-js-composer js-comp-ver-4.11.2.1,vc_responsive

lammekoteletter-med-ramsloksmor-og-ovnsbakt-gourmetlok

About This Project

 

Alle vet at hvitløk er godt til lammekoteletter, men ramsløk er like godt. Litt mildere og mer aromatisk. Og så ser det lekkert ut, synes DU ikke? Og hvis noen ikke tåler hvitløk, tåler de kanskje ramsløk.

 

Når ramsløken er borte fra skogen, kan du bruke ramsløkpure´for å lage smøret. Har du ikke den, men ramsløkpesto er det også helt greit. Du får litt valnøtter og parmesan i smøret og det er ikke helt feil ;-

 

Ha smøret i en bolle og la det bli romtemperert. Ha i ramsløken. Bruk så mye ramsløk du ønsker, jeg bruker ganske mye. Så noen dråper sitron. Det er godt til både kjøtt og fisk.  Rør godt sammen med en gaffel. Hvis du bruker usaltet smør, kan du smake til med litt salt. Grunnen til at smøret på bildet ikke ser så grønt ut, er at jeg da lagde det av fersk ramsløk. Fargen blir mer intens med pure´

 

 

Lag for all del dobbel eller tredobbel porsjon, pakk inn i plastfolie og legg i fryseren. Da er den klar til neste middag.

 

Så har du nydelig ramsløksmør i fryseren,  klart til bruk

 

Nå kan du legge smøret i fryseren mens du lager middagen.

 

Så over til den saltbakte løken. Her kan du bruke vanlig sjalottløk, gourmetløk eller små rødløk. Jeg fant rød gourmetløk og den var nydelig! Og bakt løk er så innmari godt til lammekjøtt, så hvis du ikke har hatt det på menyen må du bare prøve.

 

 

 

Du trenger en ildfast form, løk og grovt havsalt. Grovt havsalt får du på Meny og Rema i store poser og det er billig. Dessuten kan du spare det og bruke det på nytt.

Sett ovnen på 200C.

Beregn 3-4 sjalottløk pr person. Fjern en halv cm av roten på hver sjalottløk. Så har du havsaltet i formen, det skal være så mye salt at det blir en seng for løken, som på bildet.  Trykk  løkene lett ned i saltet med snittflaten ned. Da tar de opp litt av saltet.  Løken skal IKKE skrelles. Den blir myk så den kan trykkes ut av skallet når den er ferdig. Bak løken i ca 20-25 minutter. Hvis du bruker små rødløk, å du beregne noe lengre tid, ca 6-7 minutter. Du ser at den er ferdig når den begynner å kikke ut av skallet.

 

Mens løken baker, kan du gå over til lammekotelettene.  Lammekoteletter liker jeg sprøstekte, så da gjør jeg det. Jeg synes det er godt når fettranden blir skikkelig crispy. Da må du bruke høy varme i panna i starten og  la de ettersteke på lav. Og jeg bruker lite krydder på dem, bare litt salt og pepper, for lam har jo så god egensmak.

 

I dag har jeg stekt masse sopp, aroma og sjampinjong, i stekefettet fra kotelettene. Og noen gode poteter ved siden av er bra. Ta gjerne noen morenepoteter og bak samtidig med løken, da trenger du ikke å tenke på dem. De skal ha samme varme og omtrent like lang tid som løken hvis du deler dem i to. Det samme gjelder mandelpotet. Og da er alt ferdig samtidig.

 

 

 

Legg opp lammekoteletter, bakt rødløk og sopp på varme tallerkener. Så er det bare å ta smøret ut av fryseren, skjære noen rause skiver og legge på. Potetene kan du servere i en bolle ved siden av.

 

Litt god rødvin i glasset så blir det helg!

 

 

2 lammekoteletter pr person

litt olje/smør til steking, salt og pepper

Ramsløksmør

100 gr smør

1 ss ramsløkpure´

3-4 dråper sitron

Bakt løk

3-4 sjalottløk pr person

Grovt havsalt

Valgfrie poteter og grønnsaker

Category
Ramsløk til kjøtt, fisk, grønnsaker,
Tags
nordic garlic, ramsløk i maten, ramsløksmør, wild garlic