Lam mørbrad med persillerot-ramsløkkrem og skogssopp - matogkunst365
17441
portfolio_page-template-default,single,single-portfolio_page,postid-17441,woocommerce-no-js,ajax_fade,page_not_loaded,boxed,,qode_grid_1200,columns-4,qode-child-theme-ver-1.0.0,qode-theme-ver-10.0,wpb-js-composer js-comp-ver-4.11.2.1,vc_responsive

lam-morbrad-med-persillerot-ramslokkrem-og-skogssopp

About This Project

 

 

Lam mørbrad er en type biff, lignende ytrefilet. Den sitter på utsiden av låret og er som regel skikkelig mør og helt uten sener. Så dette er luksus kjøtt. Hvis du vil vite litt mer om de forskjellige delene av dyret, kan du gå inn på denne lenken til Matprat; her er det også tips om hva de kan brukes til;https://www.matprat.no/matnyttig/oppdelingsguiden/lam/ 

Norsk sau har det ganske så godt, de beiter ute i det fri mye av året. Det er hyggelig å tenke på 🙂

Dette er mat å ta frem når du vil imponere svigermor/far. Det som er litt utfordrende, er å få alt ferdig nogenlunde samtidig. Men husk at ting kan varmes og at mørbraden har bare godt av å hvile før oppskjæring. Bare sørge for at den er godt pakket inn. Og hvis du velger å lage saus fra bunnen av, bruker du litt mer tid. Hvis du synes det er for tidskrevende, kan du jukse med en pose rødvinsaus. Den lager du etter oppskriften, men bytter ut noe av vannet med skjy fra stekingen,1 ts god sennep og litt bringebæreddik. Da blir den straks mye bedre. Det er greit å lage sausen aller først, da kan du bare varme den opp når alt det andre er ferdig.

Hvis du vil lage saus fra grunnen, har Klikk 9 forskjellige forslag her. Jeg valgte rødvinssaus, den er så god til de bakte potetbåtene. https://www.klikk.no/mat/spise/saus-til-lammesteik-3598912.

Oppskriften her er til 4 personer.

Jeg har marinert mørbraden i bringebæreddik og ramsløk. Bruk et ganske dypt fat. Gni inn mørbraden med ramsløk, du trenger ca 2-3 ts. Legg biffene i fatet og hell  bringebæreddik i bunnen. Dekk med lokk eller plastfolie. Dette kan godt stå over natta, men 1 time på kjøkkenbenken er også bra. Husk at kjøttet skal være temperert når du steker. Til denne oppskriften skal du velge ganske små mørbrader, som du kan steke i pannen som biff. Beregn ca 170-180 g pr person. Hvis du er usikker på steketiden, kan du bruke et steketermometer til pannesteking også.

 

 

 

Nå kan du dele opp potetene i båter. Du kan regne 2-3 poteter pr person, du vet nok selv hvor mye gjestene dine trenger. Ha båtene på et bakepapir og ha på litt olje og salt/pepper. Bland oljen og salt og pepper i potetene og sett ovnen på 200C. Vent til ovnen er varm.

Persillerot er en hard grønnsak og trenger ca 35-40 minutters koking for å bli helt mør, så den bør du begynne med. Skrell røttene og del de i ganske små biter. Ha litt salt i kokevannet og la de koke på middels varme.

 

 

 

Nå kan du sette potetbåtene i den varme ovnen, i midterste rille. De kan gjerne bake i ca 40 min. Da blåser de seg opp og får den deilige bakte smaken.

Så var det mørbraden. Ha godt med smør i stekepanna og bruk ganske høy varme. Tørk av kjøttet, ha på litt salt og grovmalt sort pepper.  Legg kjøttet i panna når smøret slutter å bruse.  Stek så begge sider blir pent brunet og sett så ned varmen godt. Nå skal de bare ligge og trekke seg ferdig. Det tar ca 15 min, snu underveis. Ca 10 min før alt det andre er ferdig, pakker du mørbraden inn i folie og lar den hvile. Det gjør ikke noe om den blir stående lengre. Kok ut panna med litt vann eller rødvin og bruk sjyen i sausen du har valgt.

 

Persillerotkremen; når røttene er helt møre heller du av kokevannet og damper dem litt. Ha i fløte og mos dem godt med stavmikser. Det skal bli helt finmost som potetmos. Ha i 1 ss smør og 2 ts ramsløkpure og varm opp mens du rører godt. Smak til med litt salt og hvit pepper.

Stek soppen noen minutter i litt rapsolje eller smør slik at den blir gyllenbrun. Hvis du bare får tak i en type, så gå for kantarell.

Skjær mørbraden i fine skiver. Legg opp en god klatt persillerotkrem på hver tallerken og legg mørbraden pent på. Strø soppen over og hell på litt saus. Sett de bakte potetbåtene på bordet så alle kan forsyne seg.

 

 

Nå., ser bordet ditt ut som på en gourmetrestaurant? Jeg håper det!

 

 

Kjøttet

700-800gr lam mørbrad

smør til steking, salt og pepper

Persillerot-ramsløkkrem

ca 700-800 gr persillerot

3-4 ss bringebæreddik

2 ts ramsløkpure til marinering

2 ss smør

1 dl fløte

2 ts ramsløkpure

salt og pepper

ca 200 gr blandet skogssopp som kantarell, piggsopp og steinsopp

Saus

Husk ingrediensene til sausen du har valgt

ca 10 poteter, delt i båter

Category
Norsk, Ramsløk til kjøtt, fisk, grønnsaker,, Retter med bringebæreddik