Chili con Carne med sjokolade og kanel - matogkunst365
16214
portfolio_page-template-default,single,single-portfolio_page,postid-16214,theme-bridge,woocommerce-no-js,ajax_fade,page_not_loaded,boxed,,qode_grid_1200,columns-4,qode-child-theme-ver-1.0.0,qode-theme-ver-10.0,wpb-js-composer js-comp-ver-4.11.2.1,vc_responsive

chili-con-carne-sjokolade-kanel

About This Project

img_20161112_105235

 

Det blir veldig mye jul og julemat nå om dagen og mer skal det jo bli 😉  Plutselig er det godt med noe HELT annet, kanskje det skal være litt tex-mex, som et lite avbrekk? Det er jeg klar for!

Det som er fint med chili og hvitløk, er at det renser opp i systemet og inneholder mange næringsstoffer som er bra for kroppen din.

 

Chili con carne betyr chili med kjøtt, enkelt og greit. Det er nok Mexicos svar på lapskausen eller fårikålen vår. Denne oppskriften er til 4 personer.

Den lages ofte med forskjellige typer biffkjøtt eller svinekjøtt, og chilipepper. Du kan også bruke karbonadedeig eller kjøttdeig til hverdags. Ofte inneholder gryta tomater, løk, bønner og hvitløk, og selvfølgelig koriander.  Jeg har valgt å ha i litt mørk sjokolade og kanel i dag. Det er faktisk ganske vanlige ingredienser i det mexicansk kjøkken. Og det gir en fin sødme til tomatbaserte retter. Men husk, det må være helt mørk sjokolade, minst 70%kakao. Og hvis du finner litt bitter, usøtet sjokolade, er det den som ligner mest på den mexicanerne bruker i maten.

 

 

 

Chili con carne  blir regnet som tex-mex, for den er like vanlig i forskjellige varianter i Texas.

Dette er enkel mat med mye smak, Når du først har hakket og kuttet alt, og fått det i gryta, passer den stort sett seg selv. Så kan du jo servere ostegratinerte nachos eller quesadillas ved siden av, for å løfte det hele litt. Klikk her for å se hvordan du friterer dine egne nachos.

Begynn med å steke kjøttet i litt rapsolje. Hvis du skal lage til mange, bør du steke kjøttet i flere omganger. For at det skal bli stekt, ikke kokt.  Bruk middels til høy varme når du steker kjøttet. Krydre med tacokrydder, helst ditt eget for det er mye bedre. Hvis du ikke har laget skikkelig tacokrydder enda, bør du virkelig prøve det. Da kan du bruke det til tacos, burritos og alt annet av mexicansk mat.  Denne oppskriften er enkel å bruke.

Ha kjøttet over i en gryte etter hver som du steker det. Så hakker du løk og hvitløk, ganske grovt. Stek løk og hvitløk myk og blank i  oljen fra kjøttet, ca 3-4 min, og ha det over til kjøttet.  Så har du i tomatene, rødvin/vann og paprika delt i biter.  Chili og jalapeno finhakkes og has i.  Er du redd det blir for sterkt, bruker du bare en chili og fjerner frøene. Brekk sjokoladen i biter og ha den og kanelstanga i.  Rør og bland godt til oppkok. Så setter du gryta til å koke på lav varme.

 

 

 

Nå skal alt stå og småputre i ca 30 minutter. Når det er noen minutter igjen, tilsetter du de avsilte og skylte bønnene. De skal bare bli varme.  Finn kanelstanga og fjern den. Smak til med salt. Og strø over litt hakket frisk koriander. Dette er et elsk/hat krydder. Hvis du ikke liker koriander du godt bruke flatbladet persille, Så setter du gryta på bordet, sammen med varme nachos eller quesadillas. Du kan også sette på en skål med revet cheddar eller litt rømme.

 

Eller som Ole Brum, ja takk, begge deler!  Så er bordet dekket og klart.

God helg!

500 gr mørbrad i strimler eller karbonadedeig

2 ts eget tacokrydder, eller 1 pose ferdigkjøpt

2 gule løk

8 fedd hvitløk

2 røde chili og 1 fersk grønn jalapeno

2 røde paprika, i biter

2 bokser/pakker hakkede tomater

3,5 dl rødvin eller vann

30 gr mørk sjokolade, minst 70% kakao

1 kanelstang

2 bokser bønner, kidney,sorte, chili eller salatbønner, avsilte.

2 ss hakket koriander eller flatbladet persille

litt revet cheddar og litt rømme

Category
Tex-mex