Brente mandler med chili og havsalt - matogkunst365
16369
portfolio_page-template-default,single,single-portfolio_page,postid-16369,theme-bridge,woocommerce-no-js,ajax_fade,page_not_loaded,boxed,,qode_grid_1200,columns-4,qode-child-theme-ver-1.0.0,qode-theme-ver-10.0,wpb-js-composer js-comp-ver-4.11.2.1,vc_responsive

brente-mandler-chili-havsalt

About This Project

img_20161213_161931

 

Brente mandler er et veldig tradisjonelt julesnacks de fleste har smakt, og det er kjempegodt laget på rette måte. Et av trickene er å forsteke mandlene for å få frem ekstra mye av den gode nøttesmaken, og for at væsken i dem skal fordampe og gjøre at de blir sprø.  Å lage brente mandler er ikke helt enkelt, men når du først har fått teken på det, ja da kan du det. Det tar litt tid og din fulle oppmerksomhet, men det er det verdt!  Første gang jeg lagde brente mandler, fikk jeg det ikke helt til. De ble ikke så sprø og jeg ble litt skuffet. Neste gang gikk det mye bedre. Det kan jo hatt med oppskriften å gjøre…for lite vann tror jeg.

Hos oss liker vi at det søte er litt salt og gjerne litt sterkt også, så denne oppskriften er med en twist; chili og havsalt. Hvis du ikke liker det, kan du droppe disse ingrediensene.

Du begynner med å forsteke mandlene i en tørr langpanne i ovnen. Ovnen skal stå på 170c varmluft og de skal steke i ca 10 minutter. Rist litt på langpanna underveis.

Så har du vann og sukker i en panne/gryte med tykk bunn. Rør til oppkok og til sukkeret er helt oppløst. Så ha du i mandlene. De vil nå begynne å koke, bli brune og fine som på bildet.

 

img_20161212_172040

 

Men dette er bare starten, snart vil sukkeret feste seg til mandlene og de vil bli gråaktige. Det er helt riktig, sånn skal det være. Det som er viktig nå, er at du rører hele tiden. For nå skal de karamellisere seg, men de skal ikke bli svidde. Så du må regulere varmen underveis, sette litt ned og litt opp, dette får du teken på !

 

img_20161212_172416

Rør hele tiden og pass varmen. Det skal bli nesten flytende igjen. Hele prosessen fra du har mandlene i panna tar ca 20 minutter og du kommer kanskje til å bli litt sliten i hånda av all røringen 😉 Men når du har fått det til, da kan du det, og det er ikke slitsomt neste gang.

Når mandlene er helt karamelliserte igjen, det vil si at det ikke er noe igjen av det grå, drar du panna/gryta av plata og tilsetter smøret. Og rører mer til alt er godt blandet. Nå kan du strø over chilipulver og salt og blande godt.  Hell mandlene ut på bakepapiret og spre dem utover med en gaffel. La de avkjøle og stivne før du deler opp og har dem på glass eller boks.

img_20161213_145847

 

Nå har du nydelig egenprodusert julesnacks. Når du først har begynt å lage dine egne brente mandler, vil du nok gjøre det hver jul. Dette kan du godt bruke som vertinnegave hvis du er invitert i julemiddag eller lunsj. Bare finn et fint glass eller en cellofan pose og knytt på et fint bånd.

God jul!

350 gr mandler med skall

100 gr sukker

1 dl vann

1 -2 ts havsalt

1 ss smør

1 ts chilipulver

Category
Norsk, søtt