Tang og tare, supermaten for fremtida - matogkunst365
17380
post-template-default,single,single-post,postid-17380,single-format-standard,theme-bridge,woocommerce-no-js,ajax_fade,page_not_loaded,boxed,,qode_grid_1200,columns-4,qode-child-theme-ver-1.0.0,qode-theme-ver-10.0,wpb-js-composer js-comp-ver-4.11.2.1,vc_responsive

tang-og-tare-supermaten-for-fremtida

Tang og tare, supermaten for fremtida

Som noen av dere har fått med dere, gikk jeg igang med et nytt prosjekt i våres, Tang og tare.

Jeg startet opp med tangsalt og tangpesto. Tangen høster jeg selv, på steder hvor det ikke er direkte utslipp i sjøen. Og jeg sjekker blåskjellvarslet først. Jeg er ikke sikker på om tang tar opp på samme måte som blåskjell, men for å være på den sikre siden. Da jeg hadde med produktene på Bondens Marked i mai, var interessen enorm. Til og med skeptikerne måtte smake, dette var ganske nytt for de fleste. Mange syntes det var overraskende godt og nå må jeg lage mer- det er snart tomt.

 

 

Jeg bruker tre typer tang i saltet og pestoen, det er blæretang, fingertang og sagtang. Det er mange andre spiselige typer tang som kan brukes, men disse er lette på få tak i og har en helt ok egensmak. Det som er spesielt med tang og tare, er at det inneholder umami,- den 5. smaken. De fire andre er søtt, salt, surt og bittert. Men umami er det lite av i de fleste andre matvarer. Og her er hemmeligheten til at mange kokker nå er veldig interessert i tang. Det virker som en smaksforsterker på alt du har det på. Selv synes jeg det er fantastisk til fisk og skalldyr.

«Alle næringsstoffer finnes I tang og tare, med en fellesbetegnelse kalt alger. De inneholder minst ti ganger så mye mineralstoffer som planter på land. Tørkede alger inneholder for eksempel rikelig med jod, og 14 ganger mer kalsium enn melk. Alger er rike på vitaminer: A, alle B-vitaminene inklusive B12, C, D, E, og K. Olje fra alger inneholder mye mer A og D-vitamin enn tran. Algene inneholder mellom 4 og 25% proteiner. De har også medisinske egenskaper som antibiotisk virkning, styrking av immunforsvaret, kolesterolsenkende effekt og kan fjerne eller detoxse tungmetaller fra kroppen vår.»

Dette har jeg klippet frahttp://www.nyttnorge.com/ Der kan du gå inn og lese masse interessant om disse «undervanns grønnsakene»

 

 

Tangsaltet mitt er laget av det høyprofilerte norske havsaltet, «Havsnø» og tørket tang. Et lite dryss på grillet fisk, skalldyr, i dipp, gir et skikkelig smaksløft. Men jeg har også brukt det på andre ting, som kylling, og det funker bra.

Kanskje du er skeptisk, men hvis du har spist sushi, så har du allerede spist tang. Noriflakene som er rundt sushi rullene er av laget av tørket og presset tang 🙂

Hvis du har tenkt å prøve å bruke tang selv i matlagingen, er det noen forholdsregler du bør ta. Les deg opp op emnet på nettet i første omgang. Her er et annet nettsted med mye interessant om emnethttp://www.tangogtare.com/

Det er viktig at du velger rett sted å høste, langt fra byer og utslipp. Det er også bra at det ikke er for mye landbruk i nærheten, du kan ikke være sikker på om det kommer sprøytemidler ut i sjøen da.

En annen ting som er viktig, er at tangen må skylles godt i ferskvann og hels kokes i minst 15-20 minutter. Så den blir lettere fordøyelig.

Det er morsomt å koke den også. Da ser du at all tang blir grønn når den varmebehandles. Rene magien. Når den er kokt og skylt igjen, kan du lage pesto av den. I min pesto har jeg tilsatt litt ramsløk, sitron, dill og persille, ja, og ristede mandler. Det skal jo smake godt!

Så, hvis du har lyst til å prøve så sett igang. All tang langs kysten vår, etter det jeg har funnet ut, er spiselig. Så du løper ingen risiko. Men alle smaker ikke like godt. Noe av det enkleste å starte med, er å ha i noen remset med tang neste gang du koke fisk. Bare husk og skyll dem godt først!

 

No Comments

Post A Comment