Ramsløk, Wild garlic, Nordic Garlic. Nå er den her!!!!!!! - matogkunst365
16857
post-template-default,single,single-post,postid-16857,single-format-standard,ajax_fade,page_not_loaded,boxed,,qode_grid_1200,columns-4,qode-child-theme-ver-1.0.0,qode-theme-ver-10.0,wpb-js-composer js-comp-ver-4.11.2.1,vc_responsive

ramslok-wild-garlic-nordic-garlic-na

Ramsløk, Wild garlic, Nordic Garlic. Nå er den her!!!!!!!

ramsløk

Ramsløk er en opp til 50 cm høy plante med en lukt som minner om hvitløk og brer seg som et hvitt teppe over skogbunnen. Skogen blir vakker!

 

Da jeg startet bloggen min, var ett av hovedmålene mine å ha bloggen med flest oppskrifter med ramsløk i.  Etter det jeg har klart å finne/google på nettet, har jeg klart det med god margin. Bare gå inn under nedtrekksmenyen og se under Ramsløk. Der er det nesten 50 oppskrifter nå og flere kommer. Det kan sikkert gi deg ideer om flere måter å bruke denne fantastiske planten på. Del de gjerne med meg, her på bloggen eller facebooksiden min.

Ramsløk er en gammel nytteplante, den kan spores helt tilbake til Vikingtiden.  Et sted har jeg lest at bøndene ikke var/er glad i planten, for hvis kuene spiste av den, smakte det ramsløk av melka! Men tenk om du kunne sende en eller to ut på ramsløkbeite, hva slags ost du kunne lage!? Hvis du er bonde, kan du kanskje bekrefte eller avkrefte dette?

 

Ramsløk høsting i Sandefjord

 

 

 

Nå de siste årene er planten gjenoppdaget og svært populær blant norske og nordiske kokker, nærmest et must på de bedre restauranter. Flere kokker drar ut og plukker en god rasjon til bruk i sin restaurant. Og selvfølgelig også blant oss vanlige folk har den steget i popularitet og bruk.  Lukten har bidratt til at ramsløken også omtales som «Nordens Hvitløk». Når du kommer inn i et område i skogen der planten vokser, kommer lukten i mot deg! Da vet du at du er på rett vei 😉

 

 

Du kan lage mye spennende av Ramsløken, som pesto, pure, salt, smør, majones, aioli osv. Du kan smaksette sauser, supper, marinader og gryter. Oppskriftene finner du i bloggen min, pluss mange flere.

 

 

Ramsløk vokser vilt fra Østfold i sør og langs hele kysten opp til Trøndelag i nord. Den trives best i nærheten på skyggefulle steder i bar- og løvskog, gjerne ved bekker,  nært havet.  Bakken må være ganske fuktig og helst ikke ha for mye direkte sollys.

Du kan høste ramsløken på våren fra tidlig i april til litt ut i juni. Det kommer an på hvor lang vinteren har vært og hvilken breddegrad du bor på. Ved St.Hans er det meste avblomstret. Så nå er det bare å løpe ut i skogen og lete 😉 Både blader, stengel, blomster, frø og løk er spiselige på ramsløken. Når planten har avblomstret ut i slutten av juni-begynnelsen av juli, kan du høste mer. Da har planten frøknopper som kan syltes og brukes som kapers.

 

VIKTIG-VIKTIG!!

Bladene på ramsløken ligner ganske mye på Liljekonvalens blader. Det er viktig å ikke forveksles dem, for Liljekonvall er giftig. De ligner, men bare bladene. Blomstene er helt forskjellige. Men den viktigste og enkleste måten å skille dem på, er lukten. Gni på bladene, hvis det IKKE lukter hvitløk, så ligg unna!!! Jeg har plukket mye ramsløk og vil aldri ta feil. Bladene føles forskjellig også. Mens Liljekonvallens  blader er tykke og litt stive, er ramsløkens blader myke og tynnere. Du kan også nappe opp en plante med roten for å sjekke, ramsløken har en helt tydelig liten løk knoll, spiselig den også.

Rett under her er bilde av liljekonvall. Du tar ikke feil hvis begge står i blomst, bare se på bildene.

 

 

 

 

Og her er bilde av ramsløk

Ramsløken har helt andre blomster enn Liljekonvallen

 

De sier at milde vintere gir mye og god ramsløk og de siste to årene har det sett ut til å stemme godt. De har vært høye og kraftige med masse smak! Når jeg høster, bruker jeg en saks, da ødelegger jeg ikke røttene til mitt «grønne gull» og det sparer hendene. Så tar du bladene med hjem, legger de i en kum med kaldt vann og renser bort uvedkommende vekster. Som hvitveis, de har en tendens til å smyge seg med. Og Hvitveisen er svakt giftig og bør helst ikke spises. Den er ikke farlig giftig, men kan gi ubehag i munn og svelg, så, best å få dem bort.  Så rister du vannet av og legger bladene på et kjøkkenhåndkle for å tørke litt. Så er de straks klare til hakking, mosing, purering, tørking, – det du kan komme på. Husk at du også kan fryse ramsløkblader, da har du utover sommeren og høsten. Det er bare å skylle, grovhakke og ha det i fryseposer eller bokser.

På bloggen er det mange tips om måtene å foredle planten på. Hvis jeg har glemt noe, håper jeg at DU kan si fra. Det hadde vært morsomt, med enda flere bruksområder for min favoritt plante!

 

 

En av mine absolutte favoritter er ramsløkpestoen, med valnøtter og parmesan

 

 

Fort deg ut i skogen, det er nå det skjer!

Ha en super ramsløksesong!

 

No Comments

Post A Comment