Å ta tilbake tiden, ny trend eller gammelt nytt? - matogkunst365
16678
post-template-default,single,single-post,postid-16678,single-format-standard,theme-bridge,woocommerce-no-js,ajax_fade,page_not_loaded,boxed,,qode_grid_1200,columns-4,qode-child-theme-ver-1.0.0,qode-theme-ver-10.0,wpb-js-composer js-comp-ver-4.11.2.1,vc_responsive

a-ta-tiden-trend-gammelt-nytt

Å ta tilbake tiden, ny trend eller gammelt nytt?

 

Forfatteren Lars Saabye Christensen sier dette et sted: «Tid er en ikke-fornybar ressurs.»

Det er noe å tenke på….

» Tid er penger», er vel et utrykk du kjenner godt. Og det er jo faktisk sånn. Hvis du jobber mer, får du mer penger, jobber du mindre, blir det mindre penger ved månedens slutt. Sånn er det for folk flest, med mindre du lever av aksjer eller renteinntekter 😉 Så, siden tid er mye verd og en ikke fornybar ressurs, bør vi vel tenke på hvordan vi bruker den. For vår egen del.

«Tiden den går ikke, den kommer», dette sitatet kommer fra et reklameinnslag. Og det er en positiv måte å betrakte tid på, for da får du jo «påfyll av tid». Noen av de som plukker opp nye trender tidlig, er reklamebyråene. De MÅ det, ellers klarer de seg ikke i toppen. De må ta pulsen på samfunnet hele tiden, så reklame kan fortelle mye om hvilke holdninger som råder i øyeblikket. Bare tenk på reklamen om paret som tar toget hjem til jul, det er så tradisjonelt og varmt og koselig.  Til og med lusekofte og dialekt plukker jenta opp på turen hjem. Den litt  kjølige, effektive forretningskvinnen blir byttet ut med en hyggelig jente full av tradisjoner. Hmm…..

 

Ganske lenge var det å «være fullbooket»  det trendige, og beviset på at mange trenger deg, hele tiden. At du er verdt noe, at du er en viktig person. Jeg husker veldig godt ledere som ble intervjuet på tv noen år tilbake. De formelig skrøt av at de jobbet 14-16 timer i døgnet. At de ikke hadde tid til familie, venner, ferie osv. Nå er det ikke så mange som utbasunerer dette.  I følge trendanalyse, er det litt på vei ut. Det å gå tur eller reise bort en dag uten mobil, er noe mange prøver seg på. Og noen får abstinens. Ut fra undersøkelser, kan det se ut til at nordmenn i gjennomsnittet sjekker telefonen mellom 100 og 150 ganger pr døgn!

Så hva gjør vi for å ta tilbake tida? Jo, mange velger å jobbe mindre, ta avspaseringer og lengre ferier. Selv om de får litt dårligere økonomi. Og mange lager mat selv, gjerne fra bunnen av. Slow food er populært i alle medier. Det å sette en surdeig som skal stå i 5 døgn er ikke så fjernt lengre. På åtti-nitti tallet ville vi ledd oss skakke av de som gadd. Interessen for lokalmat, norsk mat og spesialiteter er stor og økende. Ordene kortreist og ureist om mat, uttrykk som var temmelig ukjent bare noen få år tilbake,  kjenner de fleste nå. Lokale kolonialer og gårdsutsalg har sine «golden years.»  Så vi er vel på leit da, etter den gode tiden, og tror at det å gå tilbake til gamle tradisjoner er en måte å gjøre det på.

 

 

Mange av oss synes vi bruker tiden godt når vi reiser til nye, spennende steder, men det koster jo også. Her er det stor forskjell på fattig og rik.

 

 

En annen hobby som jeg har hatt i mange år, og til og med levd av, har kommet sterkt tilbake; strikking. Det er drøssevis av kvinner som har tatt frem strikkepinnene igjen, og noen menn. Det er jo noe som tar tid, men mange får en god kreativ følelse av å lage noe med hendene.  Og du må være tilstede i øyeblikket, det er nesten som en meditasjonsøkt.  Det er nok en av grunnene til at det er en ny vår for denne hobbyen, den får oss til å føle oss tilstede.

Heidi Grønvold er en kvinne som sluttet i sin faste, trygge jobb i et reklamebyrå for å blogge om strikking og selge garn på nettet. Hun sa i et intervju; «nære verdier er populært igjen. Verden går fortere og fortere, og det er tilfredsstillende å lage noe selv. Min oppfatning er at folk synes det er fint å investere tid i noe man enten kan ha på seg eller se på i stuen sin.»

Så det har noe med hvordan vi investerer tiden vår , det vil si, hva man kan «få igjen «for den. Og da kan det være greit med en tenkepause. Hva vil du ha mer av og kanskje er det ting du vil ha mindre av? Hvis du er tøff nok, er det nok mulig å legge kabalen på nytt. Lære å si nei av og til, av hensyn til deg selv, ikke alltid andre..

Du kan bruke VELDIG tykke strikkepinner, så går det fortere

 

Hvis du liker strikking, eller har lyst på en langsom hobby, kan du besøke nettstedet hennes og se om du finner noe å sette igang med. Akkurat NÅ er et bra tidspunkt å lære noe nytt 😉 Klikk her for å komme dit. Der får du en del gratis oppskrifter og dessuten har de garn på salg nå!

Så hun er også inne på dette, å ta tiden tilbake, verden går litt for fort. Og med smart telefonene, er det snart slutt på samtalene også. Før var det stort sett ungdommer man så sitte sammen på kafe, med hodet ned i hver sin mobil. Nå har de voksne kommet etter, bare se deg rundt.. Det jeg misliker mest, er folk som tar med mobilen i selskap, noe så uselskapelig!  Selv går jeg alltid tur uten mobil, og håper at jeg overlever. At jeg ikke brekker et bein og blir liggende og fryse i hjel i et av boligområdene i Sandefjord 😉

 

Alle burde ha en «mobilkurv» og samle inn med hard hånd før middagen begynner

 

 

De siste årene jeg jobbet som eiendomsmegler, så vi tydelig den nye trenden i bolig. De best besøkte visningene, uten sammenligning, var visning av småbruk/ små gårdsbruk.  Denne trenden har bare forsterket seg. Det er særlig blant de unge som skal etablere seg. De flokker til falleferdige småbruk, som bier til blomster. Og «Farmen» er en av de mest populære realityseriene nå i 2017.  De unge har nok et ønske om å komme tilbake til røttene, tradisjonene. Til å bo og jobbe samme sted. Å finne en mening i både arbeid og fritid. Jeg tror ikke de får mer tid, men kanskje bedre… Men mange blir nok overrasket over at det er mye jobb, og hele tiden. At ikke alt er bare idyll… Men det er vel verdt et forsøk, for det er ikke så vanskelig å få solgt hvis det skulle vise seg å være feil valg.

 

Småbruk ser idyllisk ut, men det er både arbeid og vinter der også. Kanskje må du brøyte flere kilometer med vei for å komme til butikken…..

Så, tilbake til start; kan vi ta tilbake tiden? Vi kan i hvert fall ikke ta tilbake den som har gått. Men det å være bevist egne valg er aldri feil. Sette av litt tid til å tenke; lever jeg slik jeg ønsker, er det ting jeg forsaker til fordel for kjedelige rutiner og vaner? Januar er alltid en tid for refleksjoner, en mørk, stille og ganske kjedelig måned.

Jeg har fryktelig lyst til å lære å kite. Det ser sykt gøy ut og jeg trenger alltid mer gøy! Men folk sier at jeg ikke er sterk nok, så nå trener jeg med vekter, tunge vekter 😉

Ha en fin uke og bruk tiden godt, det er mer på lager!

No Comments

Post A Comment