Backlash, unge jenter stapper i seg avføringsmidler.... - matogkunst365
16617
post-template-default,single,single-post,postid-16617,single-format-standard,theme-bridge,woocommerce-no-js,ajax_fade,page_not_loaded,boxed,,qode_grid_1200,columns-4,qode-child-theme-ver-1.0.0,qode-theme-ver-10.0,wpb-js-composer js-comp-ver-4.11.2.1,vc_responsive

backlash-unge-jenter-stapper-avforingsmidler

Backlash, unge jenter stapper i seg avføringsmidler….

Æsj, fysj og blæææ….

Vi er i reklamens vold, ser du på tv, så ser du reklame. Går du en tur, ser du reklame. I alle ukeblader er det syke mengder reklame. Du prøver sikkert å hoppe over eller spole forbi, men det går ikke bestandig. Og selv om mange tror og påstår at de ikke lar seg påvirke, feirer Rema, unde høye sidekommentarer fra Kiwi, sin store triumf. Over 600 000 har lastet ned deres nye app; «Æ»  Ikke du og jeg selvfølgelig……eller?

Æsj og fysj kommer fra en reklame jeg så i en av pausene på frokost-tv. Det var reklame for en eller annen vasketablet. I reklamen fylte de en vaskemaskin med gørr skitne tallerkener, kopper og fat og satte den på. ÆÆÆÆsj! hvem gjør sånt da! Jeg håper ingen av mine venner gjør det, jeg har ikke sett det i hvert fall. For da blir jo kattematen blandet med hvit saus og rester fra havregrøten……

 

Men, over til noe helt annet og mye mer alvorlig. Unge jenter, både her i landet og i Sverige (og sikkert i mange andre vestlige land)hamstrer avføringstabletter. De både kjøper og stjeler( for det er dyrt), i hvert fall er hyllene tomme. Dette hiver de innpå etter smågodt og potetgull i helgene, gjerne i uka også. Fordi de har dårlig fordøyelse? Nei, fordi de vil bli tynne! Det verste er at det ikke hjelper engang, kunne en lege fortelle. Det eneste som skjer, er at de ødelegger fordøyelsen og ikke får de næringsstoffene kroppen trenger. I en alder da de fortsatt holder på å utvikler seg!

 

 

 

Dette er et av mange bilder som kjemper om ungjentenes oppmerksomhet, det er ikke slik vi ser ut, de fleste av oss

 

Det er for jævlig! Og hva kommer det av? Ja , du gjettet riktig, reklamen har ødelagt oss! Og hvem har ansvaret da? Vel, det er nok vårt ansvar dette, vi voksne. De er vi voksne som lager reklamen. Og de av oss som ikke liker det vi ser, protestere  ikke nok, ikke høyt nok og ikke ofte nok. Og slik  holder vi  liv i gamle rollebilder og skjønnhetsidealer.

Jeg leste med skrekk og gru Susan Faludis, «Backlash» eller oversatt: «Det store tilbakeslaget» der hun hevdet at feminismen kom til å tape. At kvinner igjen måtte betale prisen for å være selvstendige, for å lykkes i arbeidslivet og være selvstendige. «Backlash» er ikke en ny bok, den er faktisk fra 1991, allerede da så hun konturene av den nye hetsingen av selvstendige, frigjorte kvinner. Her er en liten smakebit fra boka, som nå er 25 år gammel.

 

Susan Faludi skrev i 1991 boka «Backlash» og den er sterkt aktuell fortsatt

 

«Karrierekvinner får oftere brystkreft», og hadde denne ingressen: «Høyt utdannede kvinner som er slanke og føder sitt første barn etter fylte 30 år, løper en langt høyere risiko enn andre kvinner for å få brystkreft.» Etterfulgt av det, i denne sammenhengen, klassiske avslutningspoenget: «Det viser en ny studie.»

Faludi kommentere:«Tilbakeslaget er sofistikert og på samme tid banalt, det er forrædersk ‘progressivt’ og stolt bakstreversk.»

Susan Faludi skriver om backlash i både politikken og kulturen, sitatene er tatt fra en artikkel i Dagbladet, den bør du lese! Klikk her for å lese. Kanskje du skulle lese hele boka?

 

Så, der har vi liksom havnet der da, at unge jenter sulter seg, pumper leppene fulle av restylan og ønsker seg pupper til 18 års-dagen. Og får det! Haloooo!!! Hva er det vi driver med? Det er nok ikke bare for å være øverst på ønskelista til gutta, det er også for å føle seg tilstrekkelig og vellykket i forhold til sine medsøstre. I forhold til glansbildene reklamen forer oss med.  Selv om de kanskje er flinke, smarte, omtenksomme, det står ikke høyt i kurs nei. Og som mødre, går vi foran som bra eksempler? Etter en kikk på nyhetene og ukebladene, så tror jeg ikke vi skal føle oss trygge på det. Dessuten er det fortsatt mange som ikke har lyst til å si høyt at de er feminister. For feminister er stygge, kranglete og lite feminine. Og vi har jo likestilling, ikke sant… Da er det jo rart at kvinner i samme stilling som menn tjener mindre, og at landets styrerom er fulle av mannfolk!

 

Selverklærte norske feminister, stygge og ukvinnelige?

 

Så, hva  i all verden kan vi gjøre da? Har vi ikke gjort alt, har ikke våre mødre gjort alt? De som sto på barrikadene på 70-tallet og virkelig ble uthengt og latterliggjort. Jeg har ikke noe godt svar. Og jeg synder jeg også, og lar meg forføre av glansbilder og hjernevask.  Men vi må kanskje være mer beviste i forhold til unge jenter, hva vi sier til dem, hva vi vektlegger. Fortelle dem at de er flinke og dyktige før vi sier et de er søte og pene. Oppfordre dem til å tenke selv….hva betyr noe for dem i forhold til andre mennesker. For det er ofte ikke utseende. Men det er ikke enkelt med alle markedskrefter mot seg.

Noen ganger er jeg utrolig glad jeg ikke er ung jente i dag, de har jammen presset på seg. Være flink, være smart, være pen, være slank, være vellykket……

No Comments

Post A Comment