Lykkelandet Norge - matogkunst365
16463
post-template-default,single,single-post,postid-16463,single-format-standard,theme-bridge,woocommerce-no-js,ajax_fade,page_not_loaded,boxed,,qode_grid_1200,columns-4,qode-child-theme-ver-1.0.0,qode-theme-ver-10.0,wpb-js-composer js-comp-ver-4.11.2.1,vc_responsive

lykkelandet-norge

Lykkelandet Norge

Mange blir lykkeligere ute i naturen

 

Tida rund nyttår er for meg tida for tanker og grublerier. Jeg kjenner jeg blir litt innadvendt og vanskelig å få kontakt med til tider. Jeg tenker på hvordan 2016 var og lurer på hva 2017 vil bringe. Og jeg tenker på hva som gjør meg glad og hva som frustrerer meg. For å prøve å maksimere det første og minimere det andre.

Vi bor i et land hvor lykke skulle være enkelt å oppnå, med gode velferdsordninger, bra økonomi for mange, få som sulter og så videre. Men hva er lykke? Jeg kjenner små intense stikk av glede av og til. De sitter i mellomgulvet og får av og til øynene mine til å bli fuktige på baksiden. Jeg tror de er glimt av lykke. Som da Martine, datteren min, kom inn ytterdøra dagen før lille juleaften. Hun bor i Tyskland og hadde reist hele dagen, penger koster det også. Likevel jeg ser at hun er glad for at jeg er her, glad for å være her. Fuktig bak øynene…..

 

FN har satt lykke på dagsorden, som et viktig punkt. Det viser seg nemlig at lykke rett og slett er lønnsomt. Mindre penger ut på grunn av sykdommer, fravær,vold og flere viktige ting. Og dermed større lønnsomhet i kroner og øre. Det er noe å tenke på..

World Happiness Report kartlegger hvor lykkelige innbyggerne er i 158 land verden over og tar utgangspunkt i faktorer som økonomi, levealder, frihet, utrykksfrihet, og omfanget av korrupsjon.

Som vanlig er de nordiske landene godt representert i toppen av rangeringen. I fjor «vant» Sveits.  I år tok Danmark tilbake tittelen som verdens lykkeligste land, mens Sveits må nøye seg med sølvplass. Island og Norge følger på tredje og fjerde plass, mens Finland er nummer fem. Svenskene havner på tiendeplass.

Er det en oppskrift?  På lykke?  Vi vet jo at lykke ikke kan kjøpes….men kan den faktisk det, indirekte? Det viser seg at alle landene hvor folk er mest lykkelige, har god økonomi. Så det viser seg at god økonomi er veldig viktig. Kanskje ikke at man kjøper alt man ser, men at de økonomiske bekymringene er mindre. En annen viktig faktor for lykke, at forskjellene mellom folk er mindre enn i de mindre lykkelige landene. Så da er demokrati bra. Betal skatten din med glede, isteden for å forbanne den. Den visker ut grensene mellom oss og gjør oss til et lykkeligere folk. Så kan vi heller krangle om hvordan pengene skal brukes. Og hvis du er en av dem som er fly forbanna på bomringene, så husk at det gir folk jobb. Vil du heller de skal gå på dagpenger, som du likevel må betale, og bli ulykkelige fordi de ikke har jobb…

 

Mange blir lykkeligere med dyr

 

 

Men på det personlige planet; kan lykke læres?  Det høres jo helt merkelig ut, men lykkeforsker Lisa Vivoll Straume mener det er mulig. Med litt hard arbeid og kanskje vesentlig omlegging av hvordan vi tenker på lykke  For to år siden var hun ekspert i NRK-serien Oppdrag lykke.

Etter serien er det utarbeidet ti tips om hva som kan gjøre deg mer lykkelig.  Her er det punkter som kanskje du også blir overrasket over 😉

1: Vær mer raus og gjør gode gjerninger

2: Skriv dagbok, bli kjent med deg selv

3. Vær takknemlig

4. Ta bevisste valg

5. Knytt nære bånd til andre

6. Slutt å konsumere reklame

7. Vær fysisk aktiv

8. Ha fokus på læring
9. Prøv å være optimist

10. Vær tilstede i nuet

Hvis du har lyst til å lese hele denne artikkelen og se hva som står konkret under hvert tips, bare klikk på lenken her.

Ok, ti konkrete tips for å bli et mer lykkelig menneske. Noen av dem er ganske enkle, andre mer krevende. Hvordan knytte nære bånd til andre, hvis du ikke har andre? Det kan kanskje være å ta et kurs eller få en hobby hvor du må ha kontakt med andre mennesker? Hvis man er i stand til det….

Å bli mer fysisk aktiv har du kanskje på agendaen allerede, her er nok en grunn til å faktisk gjøre det. Men du trenger ikke gå på helsestudio. Du kan trene ute, gå en tur hver dag, begynne på dans. Det blir man jo glad av!

 

Jeg blir lykkelig av å være ute og å gjøre ting

 

Jeg har alltid hatt et høyt energinivå og vanskelig for å slappe av og være her og nå, altså i nuet. Jeg fant en løsning og den heter meditasjon. Det var fryktelig vanskelig å få det til i starten, for jeg hadde ikke tid og klarte ikke å fokusere. Så fant jeg en app som heter Mindfullness, den er på norsk og du finner den på mobilens appstore. Den anbefaler jeg på det sterkest, dessuten at du ikke går ut for hard. Det kan være nok å starte med 10 minutter guidet meditasjon. Så tar du det derfra 🙂 Forskning.no har en spennende artikkel om mindfullness, klikk her hvis du vil lese mer om denne fantastiske metoden for avstressing.

Og det å lære nye ting er SÅ viktig. Kanskje et nytt språk, et handverk eller håndarbeid. Kanskje bueskyting… Eller en videre- eller tilleggsutdannelse. Videreutvikling gjør deg lykkelig og holder hjernen ung.

Jeg har ikke tenkt å gå gjennom alle punktene, det klarer du fint selv. For min egen del skal jeg fortsette å utvikle meg og jeg skal være raus og tilgivende, jeg vil gjøre flere gode gjerninger.

For jeg vet at det gjør MEG lykkeligere!

No Comments

Post A Comment